fallback

ЕС готов да инвестира ?3,5 млрд., за да се застрахова от нова газова криза

От българското правителство също заявиха, че ще предложат ЕК да даде пари за свързване на газопреносните мрежи на България и Гърция

13:45 | 22.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия, правейки си изводи относно двуседмичната газова криза, се готви да инвестира 3,5 млрд. евро за развитие на вътрешноевропейските мрежи за енергоснабдяване, пише немският делови вестник Handelsblatt.

По предварителна информация съответният проект ще бъде представен на заседание в Брюксел през следващата седмица.

Разработените от Брюксел планове предвиждат по-конкретно съединяване на националните мрежи за енергоснабдяване (създаване на междусистемни връзки), което ще позволи в случай на повторение на току-що приключилата газова криза да бъдат обезпечени пострадалите страни с енергия от съседните държави.

В частност инвестициите ще бъдат насочени за свързване на енергийните системи за пренос на природен газ и електроенергия на скандинавските страни с Полша и балтийските републики. Освен това, според вестника, се предвижда да се подобри връзката между тези видове енергийните системи на Румъния, Словакия, Австрия и Унгария.

През последните дни от страна на българското правителство също беше заявено, че ще бъде направено предложение пред ЕК за отпускане на средства за създаване на междусистемни връзки на газопреносните мрежи на България и Гърция, и евентуално за отпускане на средства за модернизация на газохранилището в Чирен, която ще струва около 250 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:29 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още