fallback

Продават компания на самоубилия се Адолф Меркле за до 6 млрд. евро

Дистрибуторът на лекарства Phoenix Pharmahandel може да привлече щатски компании с интерес към европейския пазар

10:14 | 22.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Немската компания за продажба на едро на лекарства - Phoenix Pharmahandel AG, създадена от самоубилия се милиардер Адолф Меркле, може да бъде предложена за продажба за до 6 млрд. евро, съобщи Bloomberg, позовавайки се на започнати източници.

Семейството на Меркле е в начален етап на преговори с инвестиционни банки за продажбата на компанията за между 4 млрд. и 6 млрд. евро, са заявили пожелалите анонимност източници.

Меркле се самоуби на 5 януари заради натрупаните дългове в размер на около 5 млрд. евро на холдинговата му компания VEM Vermoegensverwaltung GmbH и заплахите на кредиторите му, че ще разбият на части империята му, изградена в течение на кариерата му.

Фамилията Меркле може да продаде и други активи, включително производителя на генерични лекарства Ratiopharm GmbH, за да набере капитал.

Phoenix е актрактивна компания и вероятно ще се намери купувач от сектора, смятат анализатори.

Компанията, която снабдява 43 хил. аптеки в Европа, може да привлече щатски дистрибутори, които искат да разширят дейността си на европейския пазар.

Състоянието на Меркле, оценено на 9,2 млрд. долара, му отреди 94-то място в класацията на списание Forbes на най-богатите хора в света за миналата година. От повече от два месеца той преговаряше с група от над 30 банки. Точно преди смъртта си той се е съгласил да продаде активи като част от споразумение с кредиторите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:11 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още