fallback

Новият финансов министър на САЩ призовава за агресивни действия

Тимъти Гайтнър се обяви за „бърза и силна“ намеса на правителството за спасяване на икономиката

20:26 | 21.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Номинираният за финансов министър в кабинета на новия президент на САЩ Барак Обама Тимъти Гайтнър се обяви за „бърза и силна“ намеса на правителството за спасяване на Америка от икономическия спад, предава FT.

По време на изслушването си в Сената Гайтнър е призовал за бързи действия за стабилизиране на икономиката и съживяване на кредитните потоци. Бъдещият министър е предупредил, че щетите от кризата биха били много по-големи ако не се предприемат строги мерки.

„Трагичната история на финансовите кризи е история от грешки на правителствата, които не са действали със скорост и сила, съизмерима с остротата на кризата“, смята Гайтнър.

„Ако нашият политически отговор е колеблив и несигурен, ако с действията си не демонстрираме ясни и последователни намерения да направим каквото е необходимо за решаването на проблемите, тогава рискуваме по-големи щети за икономиката, за стандарта на живот, за производствения потенциал и за структурата на нашата финансова система“, заяви Тимъти Гайтнър пред сенаторите.

В обръщението си Гайтнър обеща да защитава пазарната система като финансов министър, но се обяви за агресивна намеса и силна регулация там, където е необходимо да бъде ремонтирана финансовата система и да се съживи икономиката.

„Добре създадените финансови регулации със силно налагане на правилата са от изключителна важност за запазване на интегритета на икономиката“, казва още той. Според него администрацията на Обама ще предприеме фундаментална реформа на системата за стимулиране на банките и отпускането на кредити.

Основните насоки на политиката щели да са свързани с възстановяването на финансовите пазари, дългосрочните инвестиции в приоритетни области като здравеопазване и енергетика, преодоляване на проблемите с бюджетния дефицит и провеждане на реформа на финансовата система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:58 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още