fallback

Понижен кредитен рейтинг и за Португалия

За една седмица S&P понижи оценката на държавния дълг на три страни от еврозоната

19:45 | 21.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Рейтинговата агенция Standard&Poor's понижи кредитния рейтинг по държавния дълг на Португалия с една степен днес. Така от компанията редуцираха оценката на задълженията на три страни от еврозоната само в рамките на една седмица. Поножаване на рейтинга вече видяхме в Гърция и Испания.

Рейтингът по дългосрочния дълг на Португалия е бил намален с една степен до А+ и той вече е с цели пет степени под най-високата възможна оценка ААА. Така задълженията на правителството вече се оценяват като тези на Кипър и Чили, съобщава Bloomberg. До днес рейтингът на португалския държавен дълг беше АА-.

„Структурните реформи, които предприема правителството по отношение на икономиката и публичните финанси се оказаха недостатъчни за конвергенция с групата на страните с рейтинг на държавния дълг АА“, се казва в официално съобщение на S&P.

Основните притеснения на анализаторите от рейтинговата агенция са свързани с публичните финанси и осигурването на средства за стабилизирането на финансовата система. Поради тази причина на 14 януари бе понижен кредитният рейтинг на Гърция, а пет дни по-късно и този на Испания.

По прогнози на Европейската комисия икономиката на Португалия ще се свие с 1,6 на сто тази година и с още 0,2 на сто през 2010. Бюджетният дефицит ще се удвои до 4,6 на сто от брутния вътрешен продукт.

Понижаването на оценката на държавния дълг на толкова много държави от еврозоната поставя под сериозна заплаха един от основните замисли на единното пространство – постигането на икономическа конвергенция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:21 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още