fallback

Германия стои на прага на най-голямата криза от Втората световна насам

Най-голямата икономика от еврозоната ще отбележи икономически спад ор 2,25 на сто през 2009 година, смята министърът на икономиката

17:51 | 21.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Германия е изправена пред сериозни изпитания относно развитието на икономиката през 2009 година, която може да се окаже най-тежката от края на Втората световна война насам.

Министърът на икономиката Михаел Глос е на мнение, че брутният вътрешен продукт ще се свие с 2,25 на сто през настоящата година. Това е далеч по-слабо представяне на икономиката от предходните прогнози на правителството за ръст от 0,2 на сто, които бяха публикувани през октомври.

„В следвоенната история няма прецецент за икономическия спад, който ние за съжаление предвиждаме“, казва Глос, цитиран от ВВС. „През тази година немската икономика е изправена пред най-големите изпитания от времето на Обединението“.

Немската икономика, която представлява около една трета от размера на цялата икономика на еврозоната, ще трябва да се справя със силен спад в износа. По оценките на икономическия министър той ще възлезе на 8,9 на сто тази година. В същото време равмището на баезработица ще се увеличи до 8,4 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:27 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още