fallback

Ще измести ли Toyota GM като най-голям автомобилен производител в света?

По предварителни данни японският производител е продал повече автомобили миналата година от щатския си конкурент

10:03 | 21.01.09 г.

Японският автомобилен производител Toyota е на път да сложи край на 77-годишното господство на американската General Motors Corp като най-голям производител на автомобили в света, благодарение на относителния си имунитет към спада в търсенето на световния автомобилен пазар, пише Bloomberg. 

Продажбите на GM вероятно са намалели с повече от 10% през 2008 г. до около 8,34 млн. броя, сочат предварителни данни. Toyota пък отчете 4% спад до 8,92 млн.

От 1999 г. насам продажбите на Toyota са нараснали със 70% благодарение на търсенето на енергийно ефективни коли в САЩ, Европа и развиващите се пазари. Все пак, дори и японската компания да заеме лидерската позиция по продажби в света, това няма да помогне много за възстановяване на ръста в условията на глобалната рецесия, която принуди Toyota да прогнозира първата си оперативна загуба за 71 години и застави GM да потърси защита от фалит.

GM се стреми да съкрати разходите си, за да може да запази обещаните от американското правителство 13,4 млрд. долара.

Миналата седмица компанията понижи планирания обем продажби в САЩ до 10,5 млн. от прогнозирани по-рано обеми в границите на 10,5 и 12 млн броя. Загубата на „състезанието“ с Тoyota не е от толкова голямо значение, колкото превръщането на GM отново в печеливша компания, коментира изпълнителният директор на GM Фриц Хендерсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:58 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още