fallback

Обама: Величието на една нация не е даденост, то трябва да се заслужи

От днес нататък трябва да се изправим, да изтупаме прахта от себе си и да започнем възстановяването на Америка, заяви в речта си новият президент на САЩ

19:47 | 20.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

„Аз, Барак Хюсеин Обама, тържествено се заклевам вярно да изпълнявам длъжността президент на САЩ и по най-добрия възможен начин да съхранявам, отбранявам и защитавам конституцията на САЩ"

С тези думи, в 19 ч. българско време, Барак Обама официално зае поста на президент на Съединените американски щати.

„До този момент 44-ма американци са произнасяли тези думи на това място. В повечето случаи те са били произнасяни във времена на мир и просперитет. Понякога, обаче, се е случвало тази думи да звучат на фона на събиращи се тъмни буреносни облаци. Такъв е и настоящият момент“, каза новоизбраният американски президент на стотиците хиляди, събрали са на площада пред Капитолия.

„Величието на една нация не е даденост. То трябва да бъде заслужено. Прогресът не се изгражда от тези, които предпочитат бездействието пред работата или от тези, които робуват на лукса и излишното богатство. Прогресът се дължи на хората, които поемат риск, на тези мъже и жени, чиято работа в повечето случаи остава незабелязана. Години наред тези мъже и жени са се жертвали за своите идеи. И същите тези идеи ние възнамеряваме да продължим днес“, каза още Обама.

„Работниците ни не са по-малко продуктивни, отколкото в началото на финансовата криза. Капацитетът ни не е по-нисък. От днес нататък трябва да се изправим, да изтупаме прахта от себе си и да започнем възстановяването на Америка. Някои могат да оспорят мащабите на нашите амбиции. Но паметта на тези критици е къса, защото са забравили какво е постигала Американската нация“, заяви още в речта си новоизбраният американски президент.

„Въпросът който си задаваме днес, не е дали ролята на правителството е твърде голяма или твърде малка. Пазарът е бил и ще бъде най-сигурното средство за осигуряване на растеж и благоденствие. Но тази криза ни напомни, че без зорко наблюдение, пазарът може да излезе извън контрол. Сега е моментът хората, които управляват държавните пари, да поемат своята отговорност и да вземат решенията, които са били отлагани години наред. Да осигурят образование и здравеопазване, достъпно за всички, да защитят идеите на свободната инициатива и да се преборят с вредните навици от миналото. Нашите предци са се срещали с многократно по-големи предизвикателства от тези, които стоят пред нас сега“, заяви още Обама.

„Ние няма да се извиняваме за начина си на живот, нито ще изтъкваме аргументи в негова защита. Ние просто ще заявим на всички нации по света, на всеки мъж, жена или дете, които се борят за мир, че Америка е приятел на всички. На тези, които проповядват насилие и отнемат невинни животи ние ще кажем: „Няма да ни надживеете и ще ви победим“. На тези лидери, които обвиняват Запада за тежкото положение на своите държави, ще кажем: „Хората ще ви съдят по това, което сте построили, а не по това, което рушите“, заяви Обама.

„След време децата на нашите деца ще си спомнят за този повратен момент в историята. Ще си спомнят, че когато сме били поставени пред този тест, ние не сме се отказали от ценностите си, а сме ги защитили за бъдещите поколения“, заърши речта си Барак Обама.

Преди Обама бившият сенатор от щата Делауеър Джоузеф Байдън положи клетва като вицепрезидент на САЩ.

По предварителни данни около 2 милиона души са пристигнали във Вашингтон, за да наблюдават тържественото събитие.

47-годишният Барак Обама поема управлението на САЩ в най-трудния момент за икономиката на страната от Голямата депресия насам. Безработицата, крахът на финансовата система и войната в Ирак са само малка част от сериозните предизвикателства, които стоят пред новия президент.

В своята реч днес, Обама се обърна и към хората, които считат, че САЩ е "престъпила" границите на своето влияние в световен мащаб с думите: "Нашата сила сама по себе се не може да ни опази и не ни дава правото да постъпваме както решим. Силата ни може да расте само благодарение на нейното разумно използване. Нашата сигурност е подсигурена от правотата на каузата ни и от силата на личния пример".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:39 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още