fallback

35-те думи на 44-ия президент

Барак Обама ще положи клетва по встъпването му в длъжност днес в 19 часа българско време в Капитолия

17:26 | 20.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Барак Обама е първият американски президент, който ще се закълне в Библията на Ейбрахам Линкълн, използвана за първи път през 1861 г.

В момента тече церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания американски президент, като се очаква в 19 ч. българско време той да произнесе и своята реч в Капитолия

Реч в стила на Линкълн е подготвил новият американски президент. Озаглавена е "Ново начало за свободата".

Ден преди клетвата пред стотици хиляди, събрали се да отбележат 80-годишнината от рождението на Мартин Лутър Кинг, Обама заяви, че "мечтата на нашите предци е все още жива". Клетвата се състои точно от 35 думи (на английски език). В буквален превод тя ще звучи така:

"Тържествено се заклевам вярно да изпълнявам длъжността президент на САЩ и по най-добрия възможен начин да съхранявам, отбранявам и защитавам конституцията на САЩ".

4000 полицаи и още 4000 служители на 96 други служби, включително Сикрет сървис, ФБР и службата за охрана на Конгреса, ще следят за опазването на реда. Общо 32 хил. военнослужещи ще бъдат на пост или в готовност по време на церемонията.

Ройтерс пише, че първите 100 дни от мандата на Барак Обама ще бъдат белязани от опитите му да помогне на болната американска икономика отново да стъпи на крака.

Сред основните проблеми са безработицата, огромният спад на борсовите индекси, крахът на финансови компании.  

Вижте още

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:06 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още