fallback

Френската автоиндустрия ще получи 5-6 млрд. евро от държавата

Понижената конкурентоспособност на международния пазар кара правителството да стимулира сектора

16:29 | 20.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Френското правителство подготвя план за помощ на автомобилната индустрия на стойност 5-6 млрд. евро, става ясно от изказване на финансовия министър на страната Франсоа Фийон, съобщава FT.

По думите на министъра се предвижда оказването на „масивна“ помощ за производителите на автомобили, както и на доставчиците и дистрибуторите на коли във Франция. Най-облагодетелствани от намеренията на властите вероятно ще бъдат Renault и PSA Peugeot Citroen.

Сред основните причини за държавната помощ са силно намалялото търсене на коли, кредитната криза и загубата на конкурентоспособност на отрасъла. Вероятната форма на помощта е заеми, за които обаче държавата трябва да получи одобрение от Европейската комисия.

Според Фийон държавната помощ за европейската автомобилна индустрия трябва да бъде „тотално координирана“ на ниво Европейски съюз, особено що се отнася до отпускането на заемите.

Той обаче е изразил недоволство от продължителността на процеса по одобрение от страна на ЕК и е заявил, че Франция не е готова да чака десет седмици, колкото бяха необходими за одобрение на плана за подпомагане на финансовата индустрия през миналата година.

Като средство за подпомагане на автомобилните компании се предвиждаше и придобиване на дялове от страна на държавата в замяна на финансова помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:18 | 20.01.09 г.
fallback
Още от Свят виж още