fallback

Над 20% спад на чуждестранните инвестиции в световен мащаб през 2008

Общата тенденция на спад се очаква да продължи и през тази година

18:40 | 19.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Осъществените преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в световен мащаб са се понижили с 21% през 2008 спрямо 2007 г. и са достигнали 1,4 трлн. долара. Това показват обявените днес предварителни годишни данни на Конференцията на ООН за търговия и развитие (УНКТАД).

През септември миналата година бяха обявени очаквания за само 10% спад на осъществените глобални ПЧИ спрямо 2007, когато чуждите инвестиции достигнаха рекордна стойност от над 1,8 трлн. долара.

Изминалата 2008 г. слага край на четиригодишния цикъл на повишения на ПЧИ, казват от УНКТАД в съобщение, цитирано от AP. Развитите икономики са привлекли с една трета по-малко преки чужди вложения през 2008, докато страните с развиващи се икономики са успели да задържат насочвания към тях инвестиционен поток.

Общата тенденция на спад се очаква да продължи и през тази година, тъй като големите световни компании съкращават разходите си и предвидените инвестиции заради лошите икономически перспективи. Предвижда се международните сделки по сливания и придобивания да отбележат „значително понижение” в сравнение с 2008 г.

Най-бедните страни, които досега бяха относително пощадени в това отношение до този момент, може да са най-силно засегнати през 2009 г., казват от УНКТАД.

В България, според последните обявени данни на БНБ към месец ноември, преките чуждестранни инвестиции бележат спад от 11,6% на годишна база до 5,27 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:51 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още