fallback

Франция може да придобие дялове в автомобилни компании

Автомобилните производители ще трябва да се ангажират със запазване на фабриките си в страната

12:20 | 19.01.09 г.

Франция може да придобие дялове в автомобилни компании в замяна на финансова помощ, съобщи френският министър Люк Шател, отговарящ за промишлеността. Изявлението му идва малко преди срещата, на която ще бъдат обявени спасителните мерки, пише Ройтерс.

В четвъртък президентът на Франция Никола Саркози заяви, че правителството ще инвестира „много средства“ за подпомагане на автомобилната индустрия, която е един от най-големите работодатели във Франция.

Френският министър на икономиката Кристин Лагард пък съобщи миналата седмица, че е вероятно правителството да обяви мерки за увеличаване на капитала на автомобилните компании и подобряването на финансирането за покупка на кола, но Шател каза, че все още нищо не е решено.

„Нуждите на автомобилните компании не са задължително под формата на увеличаване на капитала, но в замяна на нашата финансова помощ придобиването на дял от капитала на компания, в някои случаи, може да е справедлива сделка“, казва Шател пред всекидневника Le Figaro.

Правителството ще се срещне с представители от автомобилната индустрия във вторник, когато ще бъде разработен подробен план за подпомагане предвид големия спад в продажбите, предизвикан от икономическата криза и ограниченията върху кредитите.

Шател отказа да даде подробности как държавата ще помогне на публичните автомобилни компании като PSA Peugeot Citroen и Renault, но поясни, че се обмислят няколко възможности.

„Заеми при благоприятни лихви, гарантиране на кредити, конвертируеми облигации – изследваме всички възможности“, казва той.

„Основният въпрос е какво се дава в замяна. Спасителният план не е подарък. Автомобилните производители ще трябва да обещаят, че ще запазят индустриалните обекти във Франция“, казва той, прибавяйки, че планът ще важи и за чуждестранните автопроизводители с фабрики във Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:01 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още