fallback

Русия очаква ръст от между 0 и 2 на сто тази година

Заради разрастването на кризата правителството на Русия смята да отдели още 40 млрд. долара за подкрепа на банковата система

11:46 | 19.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическият растеж на Русия в условията на глобалната криза може да се забави тази година до между 0 и 2 на сто, е заявил финансовият министър на страната Алексей Кудрин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Миналата година икономическият ръст на Русия е бил 6 на сто. През 2009 г. очакваме положителен прираст, но на ниво от 0 до 2 на сто. Тези нови оценки са базирани на оценката за световната икономика и търсенето на руския износ“, е пояснил Кудрин по време на изказването си на откриването на Азиатския финансов форум.

Заради разрастването на кризата правителството на Русия смята да отдели още 40 млрд. долара за подкрепа на банковата система, е каза още Кудрин.

Нивото на инфлация в страната през тази година ще бъде около 13 на сто, прогнозира още Кудрин, припомняйки, че през 2008 г. инфлацията е била 13,3 на сто. „Очаквахме забавяне на инфлацията до 11 на сто, но девалвацията на рублата ще влияе в посока нагоре на цените на вноса, затова сега говорим за инфлация от 13 на сто“.

Кудрин уточнява, че от началото на септември досега руската валута се е обезценила с 20 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още