fallback

Обявяват нов спасителен план на Острова

Досегашните мерки не водят до насърчаване на кредитирането, правителството налива между 100 и 250 млрд. лири в банковата система

08:45 | 19.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовият министър на Великобритания Алистър Дарлинг ще обяви нов пакет от мерки за спасяване на икономиката, предава Bloomberg. Това ще бъде вторият план на правителството за борба с кризата в рамките на последните три месеца. Очаква се съгласно него държавата да поеме гаранции по ипотечни облигации и „токсични“ активи.

Правителството вероятно ще увеличи дела си в Royal Bank of Scotland и Lloyds Banking Group с цел понижаване на цената на кредитирането за двете институции, е казал човек, запознат с плановете. По неговите думи ще се прибегне и до увеличаване на програмите за наливане на средства във финансовата система от страна на централната банка.

Новият пакет от мерки щял да добави още между 100 и 250 млрд. лири към вече предложения през октомври от премиера Гордън Браун план за стабилизиране на финансовия сектор.

„Това е бавен процес на национализация“, смята бившият икономист на Английската централна банка Дани Гейби. „Застрахователните схеми помагат, но те се борят повече със симптомите, отколкото с корените на кризата“, смята специалистът.

Основната причина за новите мерки е провалът на опитите за понижаване на лихвените проценти при кредитирането на фирмите и домакинствата. Това не се случи въпреки наливането на 37 млрд. лири във водещите банки и частичната национализация на RBS и сливането на Lloyds и HBOS.

Според информациите, които до момента са неофициални, правителството е готово да налее значителни суми в банковата система, но само при положение, че се стигне до размразяване на кредитния пазар. През ноември в страната беше отчетен спад на кредитирането за фирмите с 6,2 на сто на годишна база, което застрашава икономиката от задълбочаване на рецесията, смятат специалисти.

Към момента правителството обсъждало и варианти за прекратяване на плана по ограничаване на ипотечните експозиции на национализираната банка Northern Rock. Запознат с преговорите по този въпрос твърди, че на банката ще бъде позволено да предлага кредити на всички, които не могат да рефинансират задълженията си или да закупят имот.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:11 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още