fallback

Износът на еврозоната с най-голям спад от 8 години

През ноември е регистрирано понижение от близо 5 на сто, Испания на прага на най-тежката си рецесия от 50 години

15:46 | 17.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Глобалната икономическа криза нанася все по-тежки удари върху икономиката на еврозоната. Последните доказателства за това идват от данните за износа през ноември. Те показват понижение от 4,7 на сто на месечна база, след като прз октомври беше отчетен спад от 2,8 на сто.

Спадът от почти 5 на сто е най-голям за последните повече от осем години, показват статистическите данни на Евростат.

Докладът за износа показва остър спад на индустрията като цяло. Особено проблематична и нестабилна се е оказала немската икономика, която е най-голямата от всички страни от еврозоната. Причината за това според анализатори се дължи на огромната и експозиция към производството на дълготрайни стоки, машини и оборудване, чието търсене намалява значително през последните месеци.

От данните става ясно, че през ноември износът на Германия извън еврозоната е паднал с 4 на сто на месечна база. При Испания понижението е 4,5 на сто, а на Франция – 1,5 на сто.

Предварителните прогнози за брутния вътрешен продукт на Германия сочат понижение от 2 на сто, съобщават от статистическите служби в страната. Очаква се Франция да се представи малко по-добре заради повишено вътрешно търсене. По прогнози на централната банка икономиката се е свила с 1,1 на сто през последните три месеца на 2008 година.

В същото време негативната картина за състоянието на еврозоната беше допълнена от изказване на финансовия министър на Испания който предупреди, че страната му е изправена пред най-тежката рецесия за последните 50 години. Той очаква БВП да се свие с 1,6 на сто през настоящата година.

Прогнозите на някои анализатори са още по-критични, като се очаква дори икономически спад от 3 на сто, предава FT. Повод за това дават данните за безработицата, която скочи до 13,4 на сто през ноември.

Негативни са и прогнозите на рейтинговата агенция Standard&Poor's, която предупреди, че е на път да понижи кредитния рейтинг на испанските държавни ценни книжа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:18 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още