fallback

Щатските индекси затвориха "на зелено" след волатилна сесия

Dow Jones Industrial Average затвори на ниво от 8 281,22 пункта, с което реализира повишение от 0,8% днес и спад от 3,7% на седмична база

23:20 | 16.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексите в САЩ днес затвориха на положителна територия след силно волатилна сесия. Силни понижения днес отчетоха компаниите от финансовия сектор, повлияни от лошите резултати за четвъртото тримесечие, докато в останалите сектори преобладаваха по-скоро оптимистичните настроения.

Dow Jones Industrial Average затвори на ниво от 8 281,22 пункта, с което реализира повишение от 0,8% днес и спад от 3,7% на седмична база. S&P 500 с е повиши също с 0,8% по време на днешната борсова сесия до 850,12 пункта, като спрямо миналия петък регистрира спад от 4,5 на сто.

Bank of America отчете загуба от 1,79 млрд. долара за периода октомври-декември, а отрицателният финансов резултат на Citigroup достигна 8,29 млрд. Долара. Силно негативно се отрази и решението на Bank of America да понижи дивидента от 1,28 долара на едва 4 цента на акция, което първата подобна стъпка от страна на банката за последните 25 години.

Акциите на Bank of America днес поевтиняха с 13,7 на сто до 7,18 долара. Тези на Citigroup отстъпиха с 9,3% до 3,50 долара.

По-рано днес правителството обяви, че ще инвестира 20 млрд. долара в Bank of America и ще гарантира кредити в портфейла й на стойност 118 млрд. долара. Същевременно правителството ще гарантира и кредити на стойност 310 млрд. долара от портфейла на Citigroup.

Днес Citigroup обяви, че планира разделяне на банката на две отделни компании. Едната – Citicorp - ще продължи да осъществява традиционната дейност по предлагане на банкови услуги, докато другата – Citi Holdings - се очаква да поеме управлението на най-рисковите инвестиционни активи.

Днес стана ясно още, че потребителските цени в САЩ са регистрирали нов сериозен спад през декември, което е довело до най-ниската годишна инфлация в най-голямата световна икономика от поне петдесет години насам. Животът на американците е поскъпнал едва с 0,1 на сто за цялата 2008 година, след като през декември е отчетен спад на потребителските цени от 0,7 на сто на месечна база, а месец по-рано - от 1,7 на сто.

*Информацията е актуална към 19:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:38 | 21.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още