fallback

Правителството на САЩ обмисля изкупуване на „лошите“ активи на банките

Икономическите съветници на Барак Обама обмислят нов план за решаване на проблема с лошите кредити

10:38 | 16.01.09 г.

Натискът от страна на банковата индустрия на САЩ за изкупуване на „токсичните“ активи на финансовите институции от страна на държавата е на път да се материализира.

Според Bloomberg икономическите съветници на президента Барак Обама обмислят нов план за премахване на лошите активи от балансите на банковата система с цел размразяване на кредитирането.

От своя страна, Федералният резерв се фокусира върху опцията за създаване на така наречената „Лоша банка“, която да изкупи стотици милиарди долари рискови активи в портфейлите на кредитните институции. Това ще им позволи да намалят отписванията, освобождавайки капитал, с който да продължат кредитирането на икономиката. Тази идея беше предложена от председателя на ФЕД Бен Бернанке по време на среща в Лондон.

Според някои оценки за успешното функциониране на подобна банка са нужни 1,2 трлн. долара.

„Необходима е нова инициатива. Веднъж щом банките имат на разположение стабилен капитал и не се опасяват от тегления от страна на своите клиенти, които се съмняват в качеството на капитала им, то чак тогава финансовите институции ще започнат да кредитират“, коментира Питър Уолисън, бивш служител във финансовото министерство на САЩ по времето на президента Роналд Рейгън.

Други възможни стъпки за решаване на проблема са предоставянето на повече гаранции от страна на правителството по отношение на токсичните активи, които ще останат в балансите на кредитните институции, както и закупуване на акции от капитала им.

Близкото минало обаче показа, че подобни действия нямат успех - администрацията на бившия президент Джордж Буш на практика използва първите 350 млрд. долара от спасителният план за гаранции и кешови инжекции, но въпреки това акциите на водещите банкови институции се сринаха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:29 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още