fallback

ЕС заплаши Русия и Украйна с тежки последствия заради газовата криза

Двадесет и седемте смятат, че ситуацията ще има сериозни финансови, икономически и политически последици за Москва и Киев

09:27 | 16.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейският съюз смята, че кризата с газа между Русия и Украйна ще има сериозни икономически и политически последствия за двете страни, заяви чешкото председателство на съюза, цитирано от АФП.

Посланиците на европейските страни се срещнаха с чешкото председателство и изразиха становище, че настоящата ситуация е пагубна за доверието в надеждността на Русия и Украйна съответно като доставчик и страна, осигуряваща транзита на енергийни продукти, посочи в изявление председателството. Двадесет и седемте смятат, че ситуацията ще има сериозни финансови, икономически и политически последици за Москва и Киев, се допълва в изявлението.

Вчера Украйна заяви, че е готова безплатно да доставя руски газ за Европа до сключването на съответен договор, но за това било необходимо Русия да постави газ в транзитната тръбопроводна система. Това е заявил украинският президент Виктор Юшченко на срещата си в Лондон с премиера на Великобритания Гордън Браун, каза говорителка на украинския президент, предаде ИТАР- ТАСС.

Юшченко е уточнил, че за да стига газът до Европа, Русия трябва да подава в украинската транзитна система по 330 милиона кубически метра дневно. Преди да замине за Лондон, украинският президент е изложил тази си позиция и в телефонен разговор с руския президент Дмитрий Медведев.

Говорителката на Юшченко Ирина Ванникова каза, че срещата на украинския лидер с британския премиер се е оказала "положителна за Украйна". Браун е нарекъл Украйна надеждна страна, осъществяваща транзит на газ за европейски потребители, каза Ванникова. Срещата на Даунинг стрийт е продължила около час.

Русия пък предложи да се създаде консорциум за транзита на газ през Украйна към Европа. Целта на консорциума ще е да плаща предварително техническия газ, осигуряващ функционирането на газопровода и компресорните станции, за да се даде възможност за възобновяване на газовите доставки към Европа в очакване на споразумение между Москва и Киев.

Според Путин на Украйна е нужен определен обем газ за осигуряване работата на компресорните станции, и то вече не 140 млн. куб. метра, а 1,56 млрд. куб. метра. Според него липсата на газ в експортния газопровод на Украйна е „технологична тъпащина, граничеща с престъпление“.

Междувременно засегнатите от газовата криза страни продължават да търпят загуби от спрените доставки и да търсят алтернативни начини за осигуряване на необходимата им енергия. Вчера икономическият министър на България Петър Димитров посочи като варианти ползване на газ от Гърция и Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:28 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още