fallback

150 млрд. долара изтеглени от хедж фондовете през декември

Въпреки опитите на мениджърите да спрат тегленията инвеститорите продължават да изваждат парите си от фондовете

13:58 | 15.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Инвеститорите са извършили нетни тегления в размер на 150 млрд. долара от хедж фондовете през декември, след като нестабилността на фондовите и стоковите пазари е довела до опасения за запазването на капиталите, предава FT.

Изтеглените суми са рекордни в историята на индустрията, като според вестника те се равняват на около 10 на сто от активите на цялата индустрия. Тегленията превишават внесените средства вече четвърти пореден месец, което е довело до нетен отлив в размер на 200 млрд. долара за цялата 2008 година, показват данни за индустрията.

Размерът на изглеждалата до скоро много привлекателна индустрия се е свил почти наполовина през миналата година, като към момента активите й възлизат на около 1 трлн. долара, става ясно от данни на TrimTabs Investment Research и Barclay Hedge.

По оценки на оперативния директор на TrimTabs Конрад Ган тегленията ще продължат и през първото тримесечие на настоящата година. „Ние очаквахме декемврийските тегления да бъдат значителни, но въпреки това резултатите са изненадващи – те надхвърлят двойно пика в тегленията от взаимните фондове през септември, когато изтекоха 72 млрд. долара, казва той.

Индустрията е свила размера си както заради тегленията, така и заради търговски загуби. Средната загуба на фондовете възлиза на 21,7 на сто през 2008 година, показват изчисления на база индекса Morningstar 1000. Този показател е базиран върху най-големите 1000 фонда, които държат общо около 90 на сто от активите на сектора.

Много от хедж фондовете са спрели да изпълняват поръчките за теглене. Изплащането на средства в момент, когато пазарите падат, би увредило силно останалите на позиции на инвеститори, смятат ръководителите на тези фондове. В настоящата ситуация за удовлетворяване на поръчките трябва да се прибегне до разпродажба на най-ликвидните активи, независимо колко добра инвестиция са те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:40 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още