fallback

Сърбия подготвя съдебен иск срещу Украйна заради спрения газ

Заради газовата криза Сърбиягаз е сключила договори за временни доставки на газ с унгарски и германски компании

12:22 | 15.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Основният сръбски газов оператор Сърбиягаз подготвя съдебен иск срещу Украйна заради спрените газови доставки, съобщава ИТАР-ТАСС. След консултации с юристи как точно да бъдат формулирани претенциите искът ще бъде подаден в международен съд, посочва генералният директор на Сърбиягаз.

От сръбската компания обясняват, че искът трябва да отчита факта, че Сърбиягаз не работи само с украинската Нафтогаз, а ползва и услугите на унгарската нефтена и газова компания MOL и руско-сръбската Югоросгаз.

Заради газовата криза Сърбиягаз е сключила договори за временни доставки на газ с унгарски и германски компании за доставки от техните хранилища с общ обем 4,7 млн. куб. м на денонощие, което е само половината от ежедневните потребности на страната и не покрива нуждите на промишлеността.

Сега се водят преговори за доставки на синьо гориво от Австрия за нуждите на сръбската икономика. Австрия има запаси, но е необходимо известно време за преразпределяне на газотранспортните потоци. Ако тези трудности се преодолеят, то за сръбската индустрия ще бъдат осигурени 2 млн. куб. газ на денонощие, което е около половината от нормалната й консумация.

Освен това заради недостига на газ се е увеличило натоварването на електроенергийната система на страната, която работи на предела си и, ако това положение продължи, електроенергетиката ще е в колапс, особено в района на големите градове, коментират от сръбска страна.

Първият иск срещу Украйна за неизпълнение на задълженията за транзитиране на газ беше подаден на 10 януари в Европейски съд от името на унгарския газов оператор Emfesz.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:11 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още