fallback

Apple рискува съдебни дела заради здравословното състояние на Джобс

Според някои компанията ги е заблудила относно здравето на изпълнителния си директор, правни експерти обаче се съмняват в основанията за дело

11:33 | 15.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Apple Inc вероятно ще бъде съдена от инвеститори, недоволни от обрата в случващото се с изпълнителния директор на компанията, но според правни експерти не е ясно какво е законодателството по отношение на задължението на компанията да обсъжда лична медицинска информация, съобщи Ройтерс.

Изпълнителният директор на Apple Стив Джобс обяви, че излиза в болнични до юни, след като преди десетина дни разкри, че има здравословни проблеми, но лечението за тях е просто и не се налага той да отсъства от компанията.

Според анализатори инвеститорите се оплакват от това, че Apple се е забавила да разкрие истинското медицинско състояние на Джобс и да направи план за негов заместник, след като през 2004 г. той премина успешно лечение на рак.

„Това е неясен казус - кое е лично и кое е отговорност спрямо доверието на инвеститорите?“, коментира Ашок Кумар, анализатор към инвестиционната компания Collins Stewart LLC. „Присъствието на Стив Джобс в Apple верояно е от много по-голямо значение, отколкото това на Майкъл Дел в Dell“, казва Кумар.

Акциите на Apple се сринаха с 10 на сто след новината за предстоящото му отсъствие, въпреки че някои анализатори смятат, че възможността за „криза“ със здравето на Джобс е била вече калкулирана в цената на книжата.

Макар че подобни дела обикновено се завеждат от инвеститори, недоволни от неверни данни на компании относно материалните аспекти на бизнеса им, Apple може да има проблеми за това, че е „приспала“ опасенията на инвеститорите относно неяснотата дали Джобс ще остане начело.

Подобен тип обвинение в измама ще бъде трудно да се докаже и евентуално дело ще бъде първото по рода си.

„Много е трудно, тъй като това е най-личната част от неговия живот. В същото време обаче Apple е Стив Джобс“, коментира адвокатът Стив Уилямс.

Според бившия член на щатската Комисия за борсови операции и ценни книжа (SEC) Джозеф Грундфест от Apple не са престъпили законите, като не са разкрили информация за здравето на Джобс, освен ако не е имало търговия с вътрешна информация.

Няма правила или съдебни прецеденти, които да се отнасят директно до здравословното състояние на изпълнителните директори на публичните компании, но Грундфест признава, че инвеститорите могат да се позоват на факта, че статутът на Джобс като изпълнителен директор е бил решаващ за решението им да инвестират в Apple.

„Никога не подценявам находчивостта на адвокатите на ищците, но лично аз не се сещам за теория, която да подкрепи завеждането на дело“, заявява Грундфест.

Според Стив Уилямс може да се твърди, че от Apple са омаловажили заболяването на Джобс по същия начин, по който фармацевтичните компании понякога не разкриват незабавно и докрай как лекарствата се справят по време на тестовете, което често е обект на съдебни дела.

Според друг адвокат, пожелал да остане анонимен, обвинението ще има нужда от неоспоримо доказателство, за да преодолее възможната теза на защитата, че състоянието на Джобс постоянно се е променяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още