fallback

Нови фалити в Северна Америка – на комуникацонен гигант и търговска верига

Канадският производител на телефони Nortel обяви банкрут, американската верига Gottschalks поиска защита от държавата докато намери купувач

18:32 | 14.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Днешният ден донесе поредните разочарования за състоянието на глобалната икономика. След слабите данни за продажбите на дребно в САЩ през декември, които доведоха до масирани разпродажби по време на борсовата сесия, мрачната картина беше допълнена от новината за нови фалити в Канада и Америка.

Единият е на канадската компания Nortel Networks, която е най-големият производител на телефонно оборудване в Северна Америка. Нейните ръководители са подали необходимите документи за обявяване на банкрут и защита от държавата с надежда да успеят да запазят част от бизнеса си, предава Reuters.

До тежката ситуация са довели проблемите на американския пазар, където бизнес средата се влошава значително през последните месеци. Към момента в компанята са заети 32 хил. души, което е доста по-малко от броя им през 2000 година, когато са били 90 хил.

Документите са подадени едва ден преди да настъпи падежът за заплащане на лихви по кредити, чиято стойнст е около 107 млн. долара. Сред най-големите кредитори на Nortel е Bank of New York Mellon, която има претенции за около 4 млрд. долара.

Благодарение на защитата, която Nortel очаква да получи, ръководителите на компанията обявяват готовност да продължат дейността по обслужване на клиентите. По тяхна информация компанията разполага със средства в размер на 2,4 млрд. долара в кеш.

След новината акциите на Nortel поевтиняха със 76 на сто до 7,5 цента само по време на търговия преди старта на сесията.

Другата молба за защита от фалит беше подадена в САЩ. Тя е на веригата за продажби на дребно Gottschalks. Нейното ръководство е попълнило документите по Глава 11, като надеждата за спасение се крие в намирането на купувач за повечето от магазините.

От компанията обявява, че са договорили финансиране на стойност 125 млн. долара, благодарение на което биха могли да бъдат изплатени заплати, задължения към доставчици и други оперативни разходи. Към момента веригата разполага с 58 магазина, като 38 от тях са разположени в Калифорния.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:08 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още