fallback

Банките засилват комуникацията помежду си, за да избегнат бъдещи загуби

Освен това банките отчитат напредък при въвеждането на стандартизирани методи за оценка на риска

17:47 | 14.01.09 г.

Банките изявяват все по-голяма готовност да разкриват на свои конкуренти конфиденциална информация с рисков характер, дори и това да е с условие за запазване на анонимност. Тези практики са насочени към ограничаване на необслужваните кредити, измамите и рисковете занапред, предава Ройтерс.

Международната банкова индустрия работи и върху създаване на общи методи за определяне на риска, след като кризата от миналата година изобличи неизправностите в техните системи и процедури за контрол, обвинявани за масовите понижения в стойността на активите и случаите на измама.

Представители на системата за анализ на риска (RAS) казват, че броят на членовете й се е увеличил с около една четвърт през изминалата година и добавят, че очакват настоящият брой да се удвои да края на следващата година. Системата за анализ на риска предоставя информация за над 1 трлн. евро експозиции на банки към заематели по целия свят.

Междувременно математиците от технологичната компания IBM помагат при анализиране на загуби за 34 млрд. евро на компаниите, участващи в асоциацията за обмен на данни за оперативен риск (ORX), в опит да създадат по-добри предпазни мерки срещу оперативни загуби.

„Човек би добил по-добра и реалистична представа за потенциалния риск, ако има достъп до богат набор от данни за индустрията, вместо само за една организация“, казват от IBM.

Банките-членки на ORX предоставят информация за своите загуби, дължащи се на измами, законни действие, срив в компютърната система или слаб контрол върху вътрешните практики.

Като цяло оперативният риск включва всички рискове с изключение на: пазарните рискове – опасността от неблагоприятен пазарен ход; кредитния риск – рискът от загуба заради неспособността на заемателя да изплати дълга си; стратегически или бизнес риск – възможността от грешно бизнес решение; ликвиден риск.

Членовете на организацията, основана през 2004 г. са се увеличили повече от три пъти през последните три години, като в момента наброяват 52. Сред тях са банки като HSBC, Barclays, J.P. Morgan и Bank of Americа.

Освен това банките отчитат напредък при въвеждането на стандартизирани методи за оценка на риска и разработват по-добри модели, с които да изчислят вероятната печалба или загуба от своите активи при разиграване на различни сценарии.

Според консултантите от Celent акцентът върху управлението на риска ще е едно от основните направление за инвестиране в информационни технологии и услугите от финансовите компании и те очакват тези разходите да достигнат 364,5 млрд. долара до 2010 г. в световен мащаб.

Изискванията на Базел II също целят да гарантират, че банките по целия свят отговарят на сходни изисквания за формиране на капиталов буфер срещу риска.

„През 2009 г. банките ще са по-строго регулирани и наемането на риск мениджъри ще се засили и ще продължи и през 2010 г.,“ казва Луис Алтмън от агенцията за човешки ресурси Hudson.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:07 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още