fallback

Песимизмът за близкото бъдеще на световните капиталови пазари намалява

Анкета сочи по-малко на брой прогнози за понижения на основните индекси в САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Бразилия и Испания

16:10 | 14.01.09 г.

Инвеститорите по целия свят са по-малко песимистични за представянето на фондовите пазари за следващите 6 месеца, показа изследване на Bloomberg.

Анкетата, в която участват 2390 души, е показала по-малко на брой прогнози за спадане на основните индекси в САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Бразилия и Испания.

Песимизмът се увеличава за фондовите пазари на Япония, Швейцария и Италия, докато анкетираните са настроени предимно оптимистично за представянето на фондовата борса в Мексико.

Като причина за отслабване на песимизма от агенцията изтъкват приемането на спасителния план на САЩ, бюджетните стимули и рекордно ниските нива на основните лихвени проценти в повечето развити страни, които се очаква да доведат до съживяване на световната икономика.

От 20 ноември насам световният MSCI World Index отчете ръст от 15 на сто, но въпреки това е все още на 47% по-ниско ниво от октомври 2007 г., когато беше отчетен пик за индикатора.

Според друга анкета на Bloomberg печалбите на европейските и щатските компании ще продължат да намаляват през настоящата година. Печалбите на компаниите от състава на S&P 500 ще се свият с 2,1% през 2009 г., след като отчетоха спад от 11% през 2008 г.

Печалбите на компаниите от структурата на европейският Dow Jones Stoxx 600 Index ще се понижат с 1,2% през 2009 г., след спад от 16% през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:15 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още