fallback

Разкриват план за гарантиране на бизнес кредити на Острова

Планира се държавата да поеме гаранции в размер на 20 млрд. лири, за да помогне на малките фирми да оцелеят

09:57 | 14.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Днес се очаква да бъде обявен план за гарантиране на кредити в размер на 20 млрд. паунда в помощ на малкия бизнес във Великобритания. Неговата цел е да се помогне на малките фирми да оцелеят в условията на тежката икономическа криза, предава ВВС.

По предварителна информация, поемането на гаранция от държавата ще става срещу заплащане на определена такса. При извършването на това действие правителството се задължава да даде гаранция на банките, че дори в случай на фалит, те ще получат парите, които са дали на кредит.

Към момента се водят спорове между представителите на двете партии на Острова, като консерваторите се обявяват за доста по-голям размер на фонда за гаранция. Те искат той да бъде капитализиран с 50 млрд. лири. В същото време обаче либералите са на мнение, че това крие прекомерни рискове и настояват сумата да остане 20 млрд.

Разработването на новия план е дошло след разочароващите данни, разпространени от Британската асоциация на банкерите през последните седмици. По нейни оценки през октомври и ноември растежът на кредитирането за малкия и среден бизнес се е забавил значително, макар все пак да се е запазил над нивата си от 2007 година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:18 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още