fallback

Украйна спряла доставките, за да не остане самата тя без газ*

Ако проблемите продължат, ще ползваме сегашните дневни количества газ до 20 януари, следва ново понижение на потреблението

16:44 | 13.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Нафтогаз Украйна не е в състояние да изпълни исканията на Газпром за транзита на газ за Европа, съобщи ръководителят на украинската компания Олег Дубина, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Ако руските изисквания бъдат изпълнени, няколко региона в Украйна може да останат без газ, добави Дубина. Той обаче потвърди, че руският газ е постъпил на границата между двете страни, но по-нататъшното му транзитно подаване за Европа е невъзможно. Подаването на газ от Газпром започна тази сутрин.

Нафтогаз не е отворил клапите за възобновяване на транзита и не може да изпълни предложението на Газпром за транзитно подаване на 76,6 млн. куб. метра газ през газоизмервателната станция „Суджа“ за Молдова и Балканите, посочи Олег Дубина пред журналисти в Киев. Той уточни, че „газопреносната система работи като единно цяло и ако се изпълни това предложение, без газ могат да останат Луганска, Донецка, Одеска и отчасти Днепропетровска област“.

„Газът е достигнал до „Суджа“, но нямаме техническа възможност да отворим клапата“, отбеляза шефът на Нафтогаз. Украинската компания се е обърнала към Европейската комисия с молба да съдейства за подписване на техническия протокол с руския газов гигант за възобновяване на транзита на руски газ през територията на Украйна.

Газопреносната магистрала от страната на Русия е отворена, синьото гориво продължава да постъпва на територията на Украйна, но там не работят компресорните станции и транзитът към европейските потребители не се осъществява. Това съобщи телевизия „Вести“ от станцията в Курска област на украинската граница.

Ако руският газ не достигне националната газотранспортна система на България, при въведения от Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) ограничителен режим на потребление, дневните количества от горивото ще стигнат до 18-20 януари. Така коментира ситуацията заместник-председателят на кризисния щаб към МИЕ Атанас Съйков.

В момента се използва натрупаната енергия в газотранспортната система, която с всеки изминал ден намалява, посочи той, цитиран от БТА. Смятам, че с този ограничителен режим до 20 януари ще се справим, но ако кризата продължи и след това, ще преминем към ново намаляване на количествата газ, подавани към потребителите, каза той.

Днес всички топлофикации в страната работят на мазут, на някои места - в комбиниран режим на газ и мазут. Подаваните от съоръженията към топлопреносната система температури са в нормите, единствено в Казанлък се подава по-ниска температура - около 70 градуса, сочат данните на кризисния щаб. 

„Топлофикация София“ подава 83 градуса на топлопреносната система, „Топлофикация Плевен“ - 80 градуса, „Топлофикация Шумен“ - 76 градуса, „Топлофикация Варна“ - 82 градуса, „Топлофикация Бургас“ - 87 градуса, „Топлофикация Враца“ - 84 градуса, „Топлофикация Пловдив“ - 79 градуса, „Топлофикация Разград“ - 87 градуса и „Топлофикация Велико Търново“ - 80 градуса, съобщи Съйков. 

Електроенергийната система работи нормално в тежки зимни условия, посочиха от кризисния щаб. Осигурени са денонощни дежурства на аварийни екипи, постоянно се следи натоварването на системата, каза Съйков. Аварии на този етап няма, добави той.

Връх на консумацията на електроенергия от началото на годината е отчетен вчера в 19.00 ч., когато натоварването на системата е било 7 153 мегавата. В момента консумацията е в рамките на 6 750 мегавата, изнасяме ток в размер на 634 мегавата. Страната разполага с 1000 мегавата резерв.

Икономическото министерство наблюдава общо 368 фирми в страната, които търпят загуби от спрените газови доставки, като досега щетите им се изчисляват на над 100 млн. лв. Представители на бизнеса поискаха днес правителството да намери начини за компенсации. 

Преди минути от пресслужбата на кабинета съобщиха, че министър-председателят Сергей Станишев заминава утре за Москва, където ще говори с руския премиер Владимир Путин за проблемите с доставките.

*Допълнено към 17:05 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:17 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още