fallback

Рисковете от финансовата криза в развитите страни се удвоиха

Масивните правителствени харчове за финансовите системи се определят като заплаха за някои страни, които вече имат несигурни фискални позиции

15:37 | 13.01.09 г.

Рискът от сериозни фискални кризи в развитите страни се е удвоил и дори утроил, сочи доклад на Световния икономически форум за световните рискове през 2009 г.

Според доклада масивните правителствени харчове за подкрепа на финансовите системи представляват заплаха за страни като САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Испания и Австралия, които вече имат несигурни фискални позиции. Например САЩ имат бюджетен дефицит от 4,6% от брутния вътрешен продукт на страната.

„Един от големите рискове се състои в това, че краткосрочната борба срещу кризата може да накара правителствата и бизнеса да изгубят представа за дългосрочните рискове от подобни мерки“, казва в доклада Даниел Хофман, главен икономист в Zurich Financial Services, която е един от основните съставители на документа.

Опасно е да бъдат предприемани действия, резултат от които ще се усети на по-късен етап, преди да се идентифицират корените на проблемите, което евентуално да доведе до нова криза, е записано още в доклада.

Според Хофман на този етап няма нужда от правителствена намеса в корпоративния свят, тъй като няма очевидни систематични рискове. Правителствата трябва да се намесват само тогава, когато има риск от системни фалити и ето защо е било нужно спасяване на банковата система, но например не и на автомобилните производители.

Друг голям риск, посочен в доклада, са проблемите, свързани с доставката на храна, вода и енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:01 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още