fallback

Успехът на финансов брокер се отгатва по дължината на пръстите

Мъжете с по-дълъг безименен пръст от показалец са по-успешни финансови брокери

12:55 | 13.01.09 г.

Дължината на мъжки пръст може да предскаже неговия успех като финансов брокер, пише AP. 

Изследователи от университета в Кембридж доказват, че мъжете с по-дълъг безименен пръст от показалец, са по-успешни в динамичната търговия във финансовия център на Лондон.

Учените твърдят обаче, че влиянието на биологията върху успеха е пропорционално на годините стаж на дадената работа.

Същото съотношение между дължината на безименния пръст и показалеца преди се е свързвало с успеха в конкуренти спортове като футбол и баскетбол, отбелязват учените.

Съотношението се определя по време на развитието на ембриона, като относително по-дългият безименен пръст е показател за по-голямо влияние на мъжкия хормон андроген.

Предишни проучвания доказват, че повишената активност на този хормон може да доведе до увеличаване на увереността, афинитет към риска, упоритост, завишена бдителност и бързи реакции.

Друго проучване, проведено миналата година, пък установява, че хормонът, които провокира мъжката агресивност и сексуален интерес също подхранва и краткосрочния успех в сферата на финансите.

Учените са изследвали мъже финансови брокери в Лондон чрез проба от слюнка сутрин и вечер. Те откриват, че хората с по-високо ниво на тестостерон сутрин е по-вероятно да постигнат необикновено високи печалби този ден.

В по-ново проучване пък учените измерват десните ръце на 44 мъже фондови брокери, които са взели участие в търговия, изискваща бързо вземане на решение и бързи физически реакции.

След 20 месеца тези с по-дълги безименни пръсти в сравнение с показалци са направили 11 пъти повече пари от тези с най-късите безименни пръсти. За същото време по-опитните брокери са постигнали с 9 пъти по високи резултати от брокерите с най-малък опит.

Що се отнася само за групата на опитните брокерите с по-дълъг безименен пръст са спечелили 5 пъти повече от тези с къси безименни пръсти.

Това съотношение в дължината на пръстите може и да е сигнал за вероятен успех в динамичната търговия, която изисква поемане на риск и бързи реакции, но то може да не е показател, че хората ще се справят добре с други финансови дейности, подчертават изследователите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:51 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още