fallback

Американските инвеститори все по-малко се страхуват от фондовия пазар

Индексът на страха в САЩ отчита резки понижения

11:58 | 13.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Търговците на опции в САЩ калкулират спад във волатилността на широкия борсов индекс S&P 500, което е индикатор, че оптимизмът сред пазарните участници нараства, предава Bloomberg.

Индексът VIX, изчисляван от Chicago Board of Trade и известен още като „индекс на страха“, през последните дни регистрира резки понижения. Индикаторът измерва „цената“ на хеджирането срещу евентуални негативни движения на пазара, а понижението му означава, че като цяло несигурността на пазарите намалява.

Намаляващата волатилност като цяло се приема за позитивна за фондовия пазар, тъй като показва нарастване на увереността сред инвеститорите. От 29 септември 2008 г. насам индикаторът S&P 500 е имал 18 дневни изменения от над 5 на сто. Това е повече от половината от общия брой на измененията с над 5% от 1955 г. насам. Въпреки спада на волатилността на индикатора през последните седмици, тя би трябвало да се понижи с поне още 25%, за да се доближи до средните си стойности, смятат експерти.

От юни насам тримесечната историческа волатилност на S&P се е повишила над четири пъти до ниво от 62,97 пункта. В момента тя е с над 15,62 пункта повече от т. нар. „вътрешна“ волатилност, която измерва очакванията на пазара за бъдещите изменения, на база опционните контракти чрез индекса VIX. През декември разликата между историческата и вътрешната волатилност бе цели 29,7 пункта.

След последния път, когато разликата е била толкова голяма (1987 г.), S&P 500 е отчел повишение. На 19 октомври 1987 г. S&P пада с 20% за един ден. През първото тримесечие на 1988 г. индикаторът бележи ръст от 4,8%, а за цялата 1988 г. - от 12,4%. Индексът на „вътрешната“ волатилност (тогава VXO) пък пада с 31,7% през първото тримесечие на 1988 г. и с 53% за цялата 1988 г.

Миналата година индексът VIX загуби атрактивността си като надежден „барометър“ за настроенията на пазара поради екстремно високите си стойности. Очакванията на много анализатори за достигането на „дъно“ на пазара през октомври миналата година, направени на база стойностите на VIX, не се сбъднаха. Тази година обаче, с понижаването на волатилността, индикаторът може отново да възвърне „способността“ си да предвижда настроенията на инвеститорите, смятат анализатори, цитирани от Bloomberg.

Към момента S&P 500 се намира на нива, които са с 16% над достигнатото 11-годишно дъно на 20 ноември тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:12 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още