fallback

S&P заплаши Испания с понижаване на кредитния рейтинг

Иберийската държава стана третият член на еврозоната, който е предупреден за подобна възможност в рамките на едва три дни

08:59 | 13.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Увеличаващите се рискове пред бързо забавящата се икономика на еврозоната бяха илюстрирани за пореден път вчера вечерта, когато Испания стана третата държава от общността, към която беше отправено предупреждение, че публичните средства намаляват застрашително.

Според оценките на рейтинговата агенция Standard&Poor's рейтингът по задълженията на Испания, който към момента е най-високият възможен – ААА, може скоро да бъде понижен, съобщава FT. Повод за това дава натискът върху публичните финанси в резултат на навлизането в дълбока рецесия през последното тримесечие на 2008 година.

В съобщението на S&P се казва, че рейтингът ААА по дългосрочните задължения в местна и чужда валута се поставя под „наблюдение с негативни намерения“, което означава, че в скоро време той може да бъде понижен. Като причина за това се изтъкват „значителните предизвикателства, пред които стои испанската икономика в условията на преминаване през период от много слаб растеж“.

В петък други две страни от еврозоната – Гърция и Ирландия, също получиха подобни предупреждения. Очаква се поставянето на кредитния рейтинг под въпрос да доведе до увеличаване на цената на кредитите за въпросните държави, коментира вестникът.

След съобщението на S&P, което за пореден път подчерта предизвикателствата пред еврозоната в опитите за стимулиране на икономиката и осигуряване на средства за изкупуванията в банковия сектор, еврото отстъпи срещу долара и йената.

По мнението на анализатори, под заплаха от подобни предупреждения са изправени и други европейски държави. Сред тях са Италия, където държавният дълг достига 104 на сто от брутния вътрешен продукт, и Португалия, където дефицитът по текущата сметка е 12 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:47 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още