fallback

Прогнозират спад в цената на акциите на Harley-Davidson

Очаква се тази година продажбите на компанията да са най-слаби от 1982 г.

22:39 | 12.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите на Harley-Davidson Inc. отчетоха спад от 11% в понеделник, след като анализаторите станаха по-песимистични относно очакванията си за продажбите на мотори в условията на икономически спад, пише MarketWatch.

От Goldman Sachs понижиха оценката си за акциите на Harley на „sell”, смъквайки целта за цената на книжата до 11 долара и намалявайки прогнозата за печалбата й наполовина. Подобна е оценката и на RBC Capital Markets, която е понижила целта за цената на книжата до 16 долара, както и прогнозата за печалба тази година. Анализаторите и в двете компании бяха поставили цел за цената на акциите на Harley от 30 долара.

Акциите на базираната в Милуоки компания се понижиха до 14,2 долара в средата на борсовата сесия днес.

Анализаторът от Goldman Патрик Акрамболт казва, че очаква продажбите на дребно на мотори на компанията тази година да се понижат с 30%, което би било най-слабата година за нови продажби от 1982 г. насам.

По думите му загубите от инвестиции на борсата и пазара на имоти ще засегнат горния демографски сегмент на пазара, който представлява най-голяма част от клиентите на компанията.

Harley ще обяви резултатите си за четвъртото тримесечие на 23 януари. Последните оценки на анализаторите сочат, че компанията ще отчете спад от 25% в печалбата си на акция до 58 цента. Продажбите се очаква да спаднат със 7% до 1,3 млрд. долара в сравнение със същия период на миналата година, сочат прогнозни данни на FactSet Research.

Наскоро обявените оставки на висши мениджъри в Harley-Davidson не помогнаха за подобряване на доверието на акционерите, пише изданието.

На 15 декември изпълнителният директор Джеймс Зимър е обявил, че тази година смята да напусне компанията след 40-годишно управление. Други оставки на директори на отговорни постове също бяха обявени наскоро.

Анализаторите отдавна смятат за проблемна дейността на отдела за финансови услуги на Harley-Davidson. Той се очаква да генерира значително по-малко приходи, да отчете ръст на просрочените кредити и да бъде принуден да намери нови източници за финансиране, тъй като вторичният пазар, на който продаваше дълговете си, е пресъхнал.

„След няколко месеца смятаме, че е напълно възможно компанията да има обещаващо ново ръководство и по-ниски очаквания”, пише анализаторът от RBC Едуърд Арон. “Междувременно обаче инвеститорите ще трябва да се примирят с някои доста тежки мерки, включително значително намаляване на производството, възможно преструктуриране и навярно дори намаляване на дивидента.”

Наскоро Harley-Davidson изплати дивидент от 33 цента на акция.

Цената на книжата на компанията се е понижила с 64% от миналата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:23 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още