fallback

Обама иска отпускане на останалите 350 млрд. долара от спасителния план

Новоизбраният президент бил озадачен за използването на първите $350 млрд., иска промяна на условията по проблемните ипотеки

21:54 | 12.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама поиска от Конгреса днес да бъдат отпуснати оставащите 350 млрд. долара от спасителния пакет на обща стойност 700 млрд. долара, пише MarketWatch.

Според Обама по-голямата част от средствата трябва да бъдат насочени към изпадналите в затруднение жилищни собственици и по-малка към големите финансови институции.

„Днес той (Обама) иска разрешение да бъде използвана останалата част от финансовия спасителен план, тъй като американският народ трябва да знае, че, продължавайки напред, нашето правителство има ресурсите да направи, каквото е необходимо за стабилизиране на финансовата ни система и защита на икономиката ни от евентуална катастрофа“, пише в писмо до Конгреса директорът на Националния икономически съвет Лорънс Съмърс.

Обама е бил озадачен от начина, по който администрацията на Буш е използвала първите 350 млрд. долара. По-точно Обама е казал, че е притеснен как финансовото министерство не е използвало средствата, за да помогне на собствениците на жилища да променят условията по ипотеките си и да избегнат принудително отнемане.

„От много седмици казваме на екипа на новоизбрания президент, че когато са готови, трябва да ни кажат и ние ще пратим известие от тяхно име за освобождаването на втория транш. Сега те ни известиха и процесът започва“, казва министърът на финансите Хенри Полсън в интервю за CNBC.

В петък от Комитета за финансови услуги към Камарата на представителите са предоставили законодателни подробности относно това как средствата могат да бъдат освободени, което включва многобройни условия.

Финансовото министерство е използвало значителна част от първите 350 млрд. долара за закупуването на многобройни миноритарни дялове от финансови институции.

Разпоредбите за новите средства предвиждат да се насочат повече средства към по-малки банки, като със задна дата се поставят и нови условия за тези представители на автомобилната индустрия, които вече са получили помощ. Също така ще бъде позволено на някои фондове да придобият общински облигации. Голяма част от средствата обаче ще бъдат насочени към ограничаване на принудителните отнемания на жилищата на собственици в затруднено положение, както и за увеличаване на ликвидността на пазара на потребителски кредити, включително и студентски кредити.

Общо 50 млрд. долара от всичките 350 млрд. долара ще бъдат използвани за помощ на индивидуалните собствениците на ипотекирани жилища да запазят имота си.

Финансовото министерство трябва да изготви план до 15 март, а използването на средствата трябва да започне до април.

Начинът на прилагане на втората фаза на спасителния план обаче се очаква да предизвика противоречия в Конгреса за това на кои сектори да се даде приоритет и какви изисквания да бъдат наложени в конкретни случаи при отпускането на средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:44 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още