fallback

Газопроводът „Набуко” ще бъде готов през 2015, смята чешки вицепремиер

На 24 и 25 април в София ще се проведе международната среща на върха "Природен газ за Европа: сигурност и партньорство"

13:11 | 12.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Газопроводът „Набуко” за доставка на газ за Европа от Средна Азия през Турция ще бъде готов през 2015 г. Това становище е изразил чешкият вицепремиер Александър Вондра, цитиран от чешкото национално радио.

Целта на новия газопровод е да намали зависимостта на Европа от руските енергоносители и да се избегнат газови кризи като настоящата. Съществуват обаче редица усложнения, свързани със стартиране на строителството на газопровода. Едно от тях е отсъствието в консорциума за строителството на „Набуко” на страни от Каспийския регион.

В рамките на своето председателство на ЕС Прага планира да организира т. нар. „среща на върха за южния коридор” през пролетта, в която ще вземат участие представители на ръководствата на страните, които участват в проекта „Набуко”.

Трансграничният газопровод е съвместна инициатива на газовите компании Булгаргаз (България), Botas (Турция), Transgaz (Румъния), MOL (Унгария) и ОМV (Австрия). През миналата година към учреденото от тях дружество Nabucco Gas Pipeline International GmbH като шести партньор се присъедини и германската RWE, която беше избрана и за стратегически инвеститор на АЕЦ Белене.

По предварителни оценки дължината на газопреносното съоръжение ще е 3300 км. От тях около 400 км ще преминават през българска територия. Прогнозираният капацитет на „Набуко” е 25-31 млрд. куб. м годишно. За изграждането му ще са необходими над 4,5 млрд. евро.

На 26 и 27 януари министър-председателят Сергей Станишев ще бъде на работно посещение в Будапеща за участие в срещата на високо равнище по газопровода „Набуко”. Домакин на форума е унгарският премиер Ференц Дюрчани.

По-късно на 24 и 25 април в София ще се проведе международната среща на върха „Природен газ за Европа: сигурност и партньорство”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:55 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още