fallback

Петролът поевтинява за пети пореден ден

Страховете, че търсенето ще падне доста повече от предлагането натискат котировките надолу

10:17 | 12.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола започна новата седмица с понижение. То е пето поредно за суровината, която изгуби 12 на сто от стойността си през миналата седмица. Днес пазарните настроения се определят основно от опасенията, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) няма да успее да се справи с острия спад на търсенето, пише Bloomberg.

По прогнози на Deutsche Bank потреблението на петрол ще падне с 1 млн. барела дневно през 2009 година. На подобни разсъждения навеждат и данните за петролните запаси на САЩ, които са се увеличили с 13 на сто през последните 15 седмици. Това накара някои от членовете на ОПЕК да поискат ново понижение на предлагането с цел подкрепа на котировките.

Новата седмица започна със спад в цената на петрола с доставка през февруари от 2,7 на сто (1,12 долара) до 39,71 долара за барел в часовете на електронна търговия на борсата в Ню Йорк. През последния ден на миналата седмица цената на черното злато падна с 2,1 на сто до 40,83 долара за барел.

На борсата в Лондон петролът от сорта Брент губи 1,6 на сто от стойността си и към момента февруарските фючърси се котират по 43,71 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:59 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още