fallback

Внукът на основателя на Тойота начело на компанията?

Акио Тойода е известен с агресивния си мениджмънт и слуховете за назначаването му идват в условията на срив на продажбите

10:10 | 12.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Бордът на японския производител на автомобили Toyota Motor е избрал 52-годишния Акио Тойода, внук на основателя на компанията, за следващия президент на групата, съобщи MarketWatch, позовавайки се на информация на Wall Street Journal от анонимни запознати източници.

Тойода е известен с агресивния си мениджмънт и назначаването му на ръководната длъжност ще е първият случай, в който член на фамилията основател ще поеме компанията от 1995 г. насам.

Днес японските финансови пазари са затворени заради официален празник.

Според източниците на изданието официално решение за назначението може да бъде обявено чак след седмици, но бордът е уведомил Тойода, че е избран да замести сегашния президент Кацуаки Ватанабе.

Вероятно Тойода ще поеме официално длъжността през юни след събрание на акционерите.

Компанията е изправена пред срив на продажбите, което се очаква да доведе до годишна оперативна загуба за първи път от 70 години насам.

Миналата седмица японски медии съобщиха, че Ватанабе ще заеме поста заместник-председател, а председателят Фуджио Чо ще задържи позицията си.

Някои критикуват назначаването на Тойода, като предупреждават, че голяма публично търгувана компания като Toyota трябва да е оставила зад себе си ерата на фамилния контрол. Фамилията Тойода държи дял от около 2% в Toyota.

Акио Тойода се присъединява към компанията през 1984 г. и заема поста изпълнителен вицепрезидент от 2005 г. насам. Toyota е основана през 1937 г. от Киичиро Тойода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:14 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още