fallback

Китай обявява нов план за инвестиции в подкрепа на икономиката

Държавата ще бъде по-толерантна към лошите кредити в банковите баланси, ще улесни кредитирането и ще наблегне на науката и технологиите

09:00 | 12.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Китайското правителство планира нов пакет от мерки в подкрепа на икономиката на страната. Предвижда се да не бъдат предприемани санкции срещу увеличения дял на лошите кредити в банковите баланси, както и допълнително насърчаване и улесняване на кредитирането, става ясно от съобщение на банковия надзор в Китай, предава Bloomberg.

За постигането на тези цели се предвижда да бъдат променени заложените цели за количеството и процента на лошите кредити, след като през последните пет години е водена последователна политика по тяхното намаляване. Вместо това плановете на властите са усилията да преминат в посока „превенция на масивен и остър ръст на лошите кредити“.

По-либералните изисквания биха могли да породят опасения за увеличаване на лошите кредити едва четири години след края на операцията по „почистване“ на банковата система, която е струвала 500 млрд. долара на страната. По прогнози на Standard&Poor's китайските кредитори вероятно ще бъдат изправени пред понижаваща се стойност на качеството на активите си, увеличаване на неплащанията и значително понижение на печалбите през 2009 година.

Вчера пък стана ясно, че правителството е на път да обяви нови мерки и по посока насърчаване на икономическия растеж. Сред тях било започването на огромни инвестиции, които да помогнат за преодоляването на трудностите, съобщава вестник South China Morning Post.

Публикацията се базира на изказване на премиера на страната, според когото ще бъде предприето ускоряване на планираните инвестиции за 600 млрд. юана (87,6 млрд. долара) в областта на науката и технологиите.

По думите на министър-председателя в края на миналата година китайската икономика се е представила много силно и „вероятно е първата в света, която е започнала да се възстановява от глобалната финансова криза“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:29 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още