fallback

Украйна прие да подпише споразумението за газа без частта, ядосала Русия

Отпадането на спорната част би трябвало да ускори възобновяването на газовите доставки

08:50 | 12.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Украинското правителство прие да подпише отново споразумението, позволяващо да се възобновяват доставките на руски газ за Европа, без да бъде приложена към документа декларацията, която накара Москва да блокира прилагането му. Това съобщи говорител на Европейската комисия, цитиран от АФП.

След телефонен разговор с руския премиер Владимир Путин председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу телефонирал на украинския премиер Юлия Тимошенко и я убедил да раздели двата документа, така че оспорваната от Москва декларация да бъде отделно от споразумението, заявил говорителят Феран Тараделяс.

„Сега споразумението трябва да бъде подписано отново, без никакви уговорки, че към него ще бъде приложена някаква декларация, както стана първия път“, добави Тараделяс.

Той не посочи дали Москва е била информирана и най-вече дали приема това решение, за да се излезе от безизходицата и да отмени възраженията си, за да може да се възобновят руските газови доставки за европейските страни.

Говорителят посочи също, че Европейската комисия продължава да смята, че една едностранна декларация като украинската няма никакъв ефект върху договореното между Украйна, Русия и ЕС споразумение за режима на международния контрол върху транзита на природен газ от Русия през украинска територия.

В декларацията Украйна заявява, че няма никакви дългове към Газпром и че е уредила всички финансови въпроси, свързани с консумирания газ. Киев също така отхвърля обвиненията на Москва, че отклонявал руски газ, предназначен за европейските потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:24 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още