fallback

Щатските банки искат изкупуване на "токсичните" им активи

Според експерти единственият начин банките да започнат да кредитират бизнеса и потребителите е да се отърват от лошите активи

14:40 | 10.01.09 г.

Финансовата индустрия в САЩ оказва натиск върху правителството за връщане на спасителния план в първоначалната му форма, която предвиждаше държавата да изкупи лошите ипотечни активи на финансовите институции, пише CNN.

Планът за спасяване на финансовата система в сегашния му вариант предвижда капиталови инжекции чрез записване на привилегировани акции.

От октомври насам по Програмата за подпомагане на институциите с лоши активи (TARP) финансовото министерство на САЩ е изхарчило 267 млрд. долара за изкупуване на привилегировани акции от капитала на финансови и автомобилни компании, като според финансовия министър Хенри Полсън капиталовите инжекции са спомогнали за стабилизиране на финансовия сектор.

Въпреки това достъпността до кредитите намаля значително, а бизнесът и потребителите намалиха своите харчове, което допълнително влоши икономическите условия в САЩ.

Наблюдатели посочват като причина планът да няма благоприятно отражение върху икономиката, наличието на ценни книжа в балансите на банките на стойност стотици милиарди долари, които са подкрепени с лоши ипотеки. Така, ако рейтингът на тези инструменти бъде понижен, това ще доведе до нова вълна на балансови отписвания.

Според експертите, единственият начин банките да започнат да кредитират бизнеса и потребителите, е да се отърват от лошите активи.

«Нужно е пазарите да се раздвижат. Нямаме проблем с капиталовите инжекции, но ако наливаме капитал без да се погрижим за лошите активи, просто проблемът ще продължи да е на дневен ред», заяви през CNN Тим Райън изпълнителен директор на SIFMA (Securities Industry and Financial Markets Association).

Пример в това отношение е скорошният опит с финансовата група Citi, която получи 25 млрд. долара по програмата TRAP през октомври и въпреки това нейните акции се сринаха.

Според проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD), опитът показва, че през последните три десетилетия изолирането на проблемните активи е ключът към успешното съживяване на пазарите.

Критиците на спасителния план в стария му вариант посочват като негов недостатък невъзможността правителството да оцени проблемните активи, тъй като напрактика в момента липсват пазарни цени за тях.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:58 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още