fallback

Икономиката на Великобритания с най-голям спад от 1980 година

Според анализатори на един от най-влиятелните изследователски институти на Острова рецесията продължава да се задълбочава

09:36 | 10.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

През последното тримесечие на 2008 година икономиката на Великобритания е отбелязала най-големия си спад от близо 30 години, смятат анализаторите на Националния институт за икономически и социални изследвания.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания се е свил с 1,5 на сто, което е доста повече от отчетения за третото тримесечие спад от 0,6 на сто, изчисляват специалистите, сред чиито клиенти са министерството на финансите, Английската централна банка и други важни за икономиката организации.

Ако това, което твърдят анализаторите на института, е вярно, то британската икономика е регистрирала най-големия си спад от 1980 година насам, пише Bloomberg.

„Темпът на рецесията се е усилил рязко през есента на миналата година“, се казва в официално съобщение на института. „От 1955 година, откогато датират първите тримесечни данни, е имало едва пет тримесечия, през които производството е падало с повече“.

Производството на Великобритания продължава да се свива и през ноември, показват разпространените вчера данни на официалната статистика. Това е и една от причините за понижението на лихвения процент на Острова, който в четвъртък беше смъкнат на най-ниското ниво от 1694 година насам – 1,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:07 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още