fallback

Колкото руски, толкова и украински наблюдатели – иска Тимошенко

Ако има такъв вариант, ще подпишем протокола за наблюдението на газовите доставки, казва украинският премиер

09:07 | 10.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Украйна ще подпише протокол за създаване на комисия по наблюдение на транзита на руски газ, при условие че в нея са паритетно представени руски и украински експерти. Това заяви украинският премиер Юлия Тимошенко след преговори с чешкия си колега Мирек Тополанек в Киев, предаде ИТАР-ТАСС.

Чехия е ротационен председател на ЕС.

„Ако има огледален вариант, при който и двете страни - Украйна и Русия, са с еднакви права по достъпа на експерти, ще подпишем възможно най- бързо такъв протокол. За целта са упълномощени вицепремиерът Григори Немиря, министърът на горивата и енергетиката Юрий Продан и шефът на „Нафтогаз Украйна” Олег Дубина”, заяви Тимошенко.

Тя припомни, че Украйна по-рано е подписала предложен от Европейската комисия протокол за изпращане на европейски експерти в Украйна за наблюдение на транзита на газ. Същевременно, по думите й, Русия не се е съгласила с такъв вариант на протокол и е предложила свой проект за такъв документ.

Чешкият премиер Мирек Тополанек заяви, че европейските експерти ще наблюдават транзита на природен газ на границата между Русия и Украйна, както и на границата между Украйна и европейските страни.

Европейските експерти пристигнаха вчера в Украйна, но присъствието им в момента е безсмислено, докато Киев не е подписал протокола и няма старт на наблюдението на газовите доставки, които засега остават спрени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още