fallback

Украйна се съгласи за руските наблюдатели, чакаме доставките на газ

В момента акцентът е газът да започне да тече към Европейския съюз без никакво по-нататъшно задържане, заявиха от ЕС

12:28 | 09.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Постигнато е съгласие по мониторинга на транзита на газ през територията на Украйна, съобщи агенция "Новости", като цитира съобщение на пресслужбата на Европейската комисия.

"Постигнато е съгласие по детайлите на мониторинговата мисия. В момента акцентът е газът да започне да тече към Европейския съюз без никакво по-нататъшно задържане" , се казва още в съобщението.

Споразумението е станало възможно, след като Украйна се е съгласила да допусне руски наблюдатели за контрол на газовите доставки през нейната територия. 

Междувременно германски и австрийски експерти коментират, че подаването на жалба в Международния арбитражен съд, с което Русия заплаши Украйна, все още не се е състояло.

Няколко дни след началото на газовия конфликт Русия обвини Украйна в несанкционирано отклоняване на газ, предназначен за европейските потребители, и заплаши да се обърне за помощ към Международния арбитражен съд.

Въпреки това до момента в Стокхолмския арбитраж все още не е постъпил официален иск от "Газпром”.

"Дойче веле” зададе на европейски експерти въпроса защо Русия не подкрепя обвиненията си за кражба на газ със завеждането на съдебен иск.

"В своите претенции Русия би могла да се позове на договора, подписан между "Газпром” и "Нафтогаз” на 3 януари 2006 г. и регулиращ условията за транзита на руски газ в Европа през територията на Украйна за срок от пет години”, разказа в интервю за "Дойче веле” експертът по политология от Университета на Инсбрук Герхард Мангот.

В този документ Украйна е гарантирала осигуряването на транзита на горива до края на 2010 г. по ясно фиксирана цена от 1,6 долара за 1000 куб. м на 100 км. Но на 5 януари 2009 г. Стопанският съд на Киев обяви този договор за недействителен, заявявайки, че лицето, подписало този документ, не е имало съответните пълномощия.

Герхард Мангот смята, че в настоящия момент съдебен процес няма да донесе реални ползи нито на Русия, нито на европейските потребители.

Вижте още

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:20 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още