fallback

Газпром: Пускаме газа веднага щом пристигнат наблюдателите*

Според украинския вицепремиер независимите европейски наблюдатели на транзита на газ ще пристигнат в страната утре

19:57 | 08.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Газпром ще възстанови доставките на газ за Европа през Украйна веднага щом бъдат разположени международни наблюдатели, съобщи Bloomberg, цитирайки главния изпълнителен директор на компанията Алексей Милер.

Десет европейски страни потребители на синьо гориво са се съгласили да се присъединят към комисия, която да следи транзита на руски газ през Украйна, е допълнил Милер пред журналисти в Брюксел.

От украинската компания Нафтогаз пък за заявили, че са готови да “гарантират на 100%” транзитните доставки за Европа.

Милер и ръководителят на Нафтогаз Олех Дубина пристигнаха днес в Брюксел, за да водят преговори с посредничеството на Европейската комисия.

Описвайки ситуацията като “абсолютно побъркана”, Милер е посочил, че приоритетът е възстановяването на доставките за европейските потребители. Вицепремиерът на Украйна Хрихорий Немириа пък е заявил, че наблюдателите от ЕС ще пристигнат в страната утре.

По думите на еврокомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс обаче Русия е отказала да се споразумее с Европейския съюз за възобновяване на газовите доставки, защото Москва иска разполагане на руски наблюдатели в Украйна, които да следят за газовия транзит.

Еврокомисарят е обявил, че трите страни - ЕС, Украйна и Русия, са говорили за "възстановяването на газовия поток", но не са се споразумели на този етап кога ще започне това.

Според АФП руският премиер Владимир Путин е подкрепил изпращането на представители на ЕС, които да наблюдават газовия транзит през Украйна за Европа, даже изтъкнал, че евросъюзът трябва да изпрати наблюдателите "колкото е възможно по-скоро".

Сега обаче обстановката е коренно променена и няма никаква яснота дали и кога газовите доставки за Европа ще бъдат възстановени, коментира АФП.

45% от нормалното ниво на доставките на природен газ се осъществяват у нас, обяви от своя страна премиерът Сергей Станишев. "Запасите от газ в Чирен ще стигнат до края на зимните месеци", е съобщил началникът на хранилището.

Станишев допълни, че към момента износът на електроенергия е 650 мегаватчаса. Консумацията в страната е била 6468 мегавата на 6 януари, като на 7 януари е имало известен спад на консумацията на ток. 

В София 3 от топлофикациите са минали на мазут и утре до обяд ще се осигури нормализиране на подаването на топлинна енергия. От 2671 училища в страната 84 са във ваканция заради проблеми с отоплението.

*Информацията е актуализирана към 21.30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:07 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още