fallback

Ройтерс: Газовата криза вреди на ЕС и помага на ядрената енергетика

Алтернативите варират от увеличаване на капацитета за складиране на газ и изграждане на нови газопроводи към Русия до отказ от природния газ

09:19 | 08.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ядрената енергетика може да се окаже печелившата от спирането на руския газов износ, което извади наяве уязвимостта на Европа и ограничените й енергийни варианти, се казва в анализ на Ройтерс.

Въпросът е дали факторът на страха от липса на отопление по средата на студената зима ще предизвика стратегическа промяна в общоевропейската енергийна политика и инвестиции, например увеличаване на производството на електроенергия от ТЕЦ с въглища, АЕЦ или възобновяеми източници, или алтернативни маршрути до доставчици, отбелязва агенцията.

"Определено бих накарал европейските страни да намерят алтернативни начини за производство на електричество. Природният газ се използва предимно за производство на електроенергия и ключов вариант тук е ядреният", заявява за Ройтерс Фатих Бирол, главен икономист в Международната агенция за енергията в Париж. "В известен смисъл това е много добър сигнал за събуждане за ЕС", добавя той, като изтъква, че глобалното производство на газ става все по-концентрирано в страни, където доминират държавни компании като руската "Газпром".

Европейският съюз зависи от Русия за доставките на около една четвърт от необходимия му природен газ. Всички доставки по основния украински транзитен тръбопровод спряха, след като Москва и Киев се скараха за цените на газа. Те взаимно се обвиняват за блокирането на доставките за ЕС. Най-уязвими се оказаха страните с най-малък вътрешен капацитет за складиране на газ и най-малко алтернативни източници. Най-изложени на риск бяха България, Румъния, Турция, Гърция, Словакия, Унгария и Чехия, изтъква икономистът Бирол.

Алтернативните опции за Европа варират от просто увеличаване на капацитета за складиране на газ и изграждане на нови газопроводи към Русия и други страни, заобикалящи Украйна, до отказ от природния газ.

Краткосрочният приоритет е увеличаване на капацитета за складиране, смятат анализаторите. Следващият е намирането на алтернативни маршрути.

Трите основни текущи проекта за газопроводи са: "Северен поток" (от Русия през Балтийско море), "Набуко" (от Централна Азия през Турция) и "Медгаз" (от Алжир към Южна Европа).

"Това действително оказва влияние върху дискусиите за "Северния поток", признава Арно Беренс от Центъра за европейски политически проучвания в Брюксел. "Кризата ще насърчи опитите за отказ от природния газ, където е възможно, и преди всичко преминаването към неруски източници", заявява Даниъл Литвин от лондонския мозъчен тръст "Чатъм хаус".

"Една от трудностите е, че газовата инфраструктура вече е построена, а за промяна са нужни много години и милиарди", добавя той.

По-дългосрочният избор е да се търсят изцяло нови източници на енергия. Подобна криза в средата на зимата ще накара хората да се замислят, смята друг експерт, цитиран от Ройтерс. Проблем за Европа е, че спорът дойде няколко седмици след като ЕС доброволно причини голям ущърб на конкурентноспособността на въглищата, най-очевидната алтернатива на природния газ, посочва Ройтерс. Миналия месец лидерите на ЕС се споразумяха, че всички електроцентрали в Западна Европа трябва да плащат за всеки тон въглеродни емисии от 2013 г. - недостатък предимно за въглищата с високо въглеродно съдържание.

Сделката за климатичните промени не оставя голямо място за маневриране, изтъква Джим Уотсън от Съсекския университет. Затова печеливша от газовия спор може да се окаже стратегията за борба с климатичните промени, която предвижда използването на нисковъглеродни алтернативни енергийни източници като ядрената, вятърната и слънчевата енергия, позагубила напоследък популярност след спада на цените на петрола и рецесията.

Франция засега е относително пощадена, макар че доставките на руски газ за страната рязко спаднаха, защото след петролната криза през 70-те години тя разчита на ядрената енергия. Проблем за ядрената енергетика обаче са сроковете, изтъква Ройтерс. Великобритания призова за изграждането на нови ядрени електроцентрали, които да заменят остаряващите топлоцентрали, но за построяването на първата ще са й нужни 10 години. Друга пречка е общественото мнение, макар че мразовитата зима може да промени мисленето на някои. "Предполагам, че случилото се ще травмира много от обикновените хора от улицата и това ще бъде добре дошла подкрепа", смята Бирол, цитиран в заключение от Ройтерс.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:26 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още