fallback

Америка изправена пред бюджетен дефицит за трилион долара

Обама предупреждава, че е нужно въвеждане на строга фискална дисциплина заради опасността от безпрецедентна задлъжнялост

15:22 | 07.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама отправи предупреждение, че пред страната стои опасност от безпрецедентен „дефицит от трилион долара през следващите години“, което щяло да принуди администрацията да прибегне до по-строга фискална дисциплина при извършването на разходи, пише New York Times.

Обама, който поема президентския пост на 20 януари, е изправен пред сложна задача, тъй като в настоящия момент е длъжен да предприеме стъпки, които да доведат до рекордния бюджетен дефицит в продължение на няколко години, след което да бъде направено така, че той да изчезне.

Дори на фона на подготвяния от екипа на Обама план за стимулиране на икономиката, който се очаква да възлезе на 800 млрд. долара под формата на държавни разходи и данъчни отстъпки през следващите две години, новоизбраният президент заявява, че парите ще бъдат похарчени „мъдро“. Поради тази причина той прави всичко възможно, за да може да действа съвместно с Конгреса за въвеждане на необходимия контрол и ефективност на разходите.

„Ние не можем да очакваме, че американските граждани ще подкрепят тези важни усилия докато не предприемем извънредни стъпки за подсигуряване на това, че инвестициите се правят мъдро и се управляват добре“, е заявил Обама по време на изказване вчера.

Големите дефицити по принцип карат правителствата да заемат все повече пари, завещавайки на следващите поколения големи финансови задължения и поставяйки държавата в зависимост от чужди правителства или големи инвеститори, разполагащи с кеш. Проблемът става дори още по-остър в настоящата ситуация, тъй като оперирането на кредитните пазари става все по-трудно, коментира вестникът.

Икономическите въпроси и мерките срещу кризата заеха ключово място в предизборната кампания на Обама и седмиците след избирането му за президент. От ноември досега той събира екипа си и търси диалог със сегашната администрация и Конгреса за по-бързото привеждане на планираните мерки в сила.

„Когато американският народ имаше думата през ноември, той търсеше промяната – промяна в политиката, която помогна за създаването на най-лошата икономическа криза, която сме виждали от времето на Голямата депресия. Той искаше ние да възстановим чувството на отговорност и разсъдък при действията на правителството“, е казал вчера новият президент на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:28 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още