fallback

Дарлинг: Великобритания е далеч от края на рецесията

Британският финансов министър направи нови предупреждения за сериозността на ситуацията

09:28 | 07.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британският финансов министър Алистър Дарлинг отправи предупреждение, че страната още е „далеч от края“ на рецесията, с което даде ясен знак, че се отказва от прогнозите на правителството, че възстановяването на икономиката ще започне след средата на новата година, предава BBC.

При описването на перспективите пред страната министърът е използвал думата „трудност“ на няколко пъти по време на интервю за FT. Основната причина за това са икономическите данни от последните седмици, които дават основание да се смята, че предходните прогнози на министъра, направени през ноември, са били прекалено оптимистични.

„В настоящите условия никой отговорен финансов министър не би могъл да каже, че въпросът е приключен, това е доста далеч. Ние сме далеч от това“, е заявил Дарлинг.

През ноември министърът заяви, че към тогавашния момент страната му се е намирала в средата на рецесия, която трябвало да продължи една година. Тогава Дарлинг е аргументирал твърдението си с това, че то е „базирано на доказателствата, които има към момента“.

Очаква се заради сложната ситуация Английската централна банка да вземе поредното си решение за понижение на лихвения процент. Прогнозите са, че лихвата ще бъде смъкната от 2,0 на 1,5 на сто, което е най-ниската й стойност за последните 300 години, допълват от ВВС.

Според Дарлинг ако лихвеният процент падне в близост до нула, централната банка и финансовото министерство биха били принудени да работят „ръка за ръка“, тъй като всяка една операция по печатането на пари от страна на АЦБ трябвало да получи одобрението на финансовия министър.

Това предполага конфликт на интереси между двете институции и би било разочароващо за централните банкери, които имат желание да получат правомощия да предприемат облекчаване на ситуацията чрез количествени мерки – създаване на пари, с които да бъдат закупувани активи, съобразно предварително съгласувани параметри.

По мнението на Дарлинг планът за отпускането на 20 млрд. лири под формата на фискални стимули е правилният начин да се помогне на икономиката, докато издигнатите от представителите на консерваторите идеи за ограничаване на публичните разходи с 5 млрд. лири бил „пълна лудост“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още