fallback

Мрачни прогнози за американската икономика, индексите все пак на зелено

Фед вижда риск от икономическа депресия и дефлация в страната

23:24 | 06.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американските борсови индекси успяха да затворят на положителна територия във вторник, въпреки че от Федералната комисия за отворен пазар (FOMC) към Федералния резерв изказаха мрачни прогнози за бъдещето на американската икономика.

Малко след разпространението на прогнозите щатските акции се оцветиха в червено, заличавайки оптимизма от началото на търговията, но впоследствие успяха да възстановят част от загубите и да се върнат на положителна територия.

От стенограмата от заседанието на FOMC става ясно, че във Фед виждат риск от икономическа депресия и дефлация в страната.

Членовете на FOMC очакват данни за рязко свиване на американската икономика през четвъртото тримесечие и в началото на 2009 г., както и бавно възстановяване през втората половина на годината. Въпреки това се подчертава и че има голяма несигурност за бъдещето, включително и възможност за много по-продължителен и дълбок спад.

Посъвзели се от първоначалната негативна реакция на пазара, борсовите индекси затвориха с ръст, който за Dow Jones Industrial Average възлезе на 0,7% до 9015,10 пункта. S&P 500 нарасна с 0,8% до 934,70 пункта, а Nasdaq се повиши с 1,5% до 1652,38 пункта.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още