fallback

Газовият спор бил аргумент за Русия за Северен и Южен поток*

Поведението на Украйна щяло да накара европейците да си дадат сметка за нуждата от диверсификация на доставките

19:29 | 06.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Сегашният газов спор е аргумент за Русия да поиска Европа да заеме ясна позиция за газопроводите Северен и Южен поток, заяви руският постоянен представител в НАТО Дмитрий Рогозин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Когато Европейският съюз разбере, че неговите потребители изпитват недостиг на газ, ще бъде постигнато реално споразумение между ЕС и Русия за диверсификация на руските газови доставки в Европа”, посочи Рогозин пред радио „Ехото на Москва”.

Преди всичко според него е необходимо да се ускорят балтийският и южният вариант, които „сега са обект на множество спекулации от страна на нашите неприятели”.

Повечето руски медии коментират възникналата днес газова криза на Балканите като дължаща се на „безотговорното поведение” на Украйна, чиито власти са взели решението за спиране на доставките за България и другите страни от региона.

У нас очакваното пиково вечерно потребление на електроенергия поради намаленото топлоподаване в страната, не доведе до аварии. Страната продължава да изнася електроенергия, а режим на тока би се наложил само ако топлофикациите изцяло спрат работа. 

Като мярка за справяне със ситуацията президентът Георги Първанов предложи да се пуснат отново спрените трети и евентуално четвърти блок на АЕЦ Козлодуй. 

Междувременно в проведен тази вечер телефонен разговор между българския президент и украинския му колега Виктор Юшченко последният е информирал Георги Първанов за количествата газ, постъпили на границата на Украйна от Русия и транзитирани за европейските страни.

По време на разговора двамата държавни глави са отбелязали, че поради различията в данните за постъпващите в Украйна количества газ, е важно да има независими наблюдатели на диспечерските пунктове, съобщиха от пресслужбата на Първанов. По-рано днес руският премиер Владимир Путин увери българския министър-председател Сергей Станишев, че всички количества газ от „Газпром” се доставят до украинската граница.

В отговор на поставеното от българския президент искане за възстановяване на подавания за България газ, макар и в намалени количества, Юшченко е поел ангажимент да съдейства пред ръководството на „Нафтогаз” за скорошно решаване на въпроса, се посочва в съобщението.   Още по темата:

Природният газ за България спря изцяло тази сутрин

Започна спиране на производства заради липсата на газ

Парното започна да намалява - въпреки уверенията на Станишев

Украйна спряла газа за Балканите

*Актуализирано към 19:45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още