fallback

Германският милиардер Адолф Меркле се самоуби заради кризата

Меркле претърпял големи борсови загуби

19:03 | 06.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Германският милиардер Адолф Меркле се е самоубил, съобщи днес неговото семейство, предаде АФП. Вероятна причина са тежки загуби на борсата през последните месеци в условията на световна финансова криза.

„Адолф Меркле живееше и работеше за своето семейство и предприятия. Събитията от последните месеци, които доведоха неговата фармацевтична група до ръба на фалита, пречупиха този страстен предприемач и той се самоуби”, се казва в краткото съобщение.

В текста не се уточняват обстоятелствата за смъртта на 74-годишния Меркле. Според германски медии милиардерът е починал снощи, след като се хвърлил под влак недалеч от Блаубьорен, в югозападната част на страната, където живееше.

Адолф Меркле бе един от най-богатите хора в Германия. Неговата бизнес империя имаше интереси в много сектори - от фармацията до производството на цимент.

Меркле намери място във вестникарските заглавия миналия месец, когато претърпя огромни загуби при покупко-продажба на акции на най-голямата автомобилна компания в Европа Volkswagen. Преди смъртта си той преговаряше с банки за заем от 400 млн. евро, с който да спаси своята бизнес империя.

В дадено наскоро интервю за всекидневника Frankfurter Allgemeine Zeitung Меркле беше заявил, че е изненадан от последствията от финансовата криза. „Преживях много борсови крахове. Но не съм очаквал банкова и финансова криза от такъв мащаб”, бяха думите му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:39 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още