fallback

Кризата удари и модата – вълна от съкращения на Острова

Големите вериги затварят магазини и съкращават персонал след слабите резултати от Коледното пазаруване

10:56 | 06.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Поредната голяма индустрия попадна под ударите на глобалната икономическа криза. След проблемите, които сполетяха представителите на финансовия, автомобилния, производствения и добивния сектор, дойде ред и на представителите на модния бизнес да усетят присъствието на кризата.

Големите вериги за продажба на дрехи във Великобритания са сред първите от големите губещи за 2009 година, пише вестник Times. Това е станало ясно след подновяването на работа след началото на новата година и пресмятането на резултатите от празничните продажби.

Едни от първите, които обявяват сериозни трудности, са Marks&Spencer, които се очаква да оповестят план за масирани съкращения. Причината за това са слабите продажби в празничните дни, които по предварителни данни са се свили с 8,5 на сто, като в тези изчисления не попадат резултатите на новооткритите магазини.

Трудностите вероятно ще доведат до освобождаването на около 1100 служители на компанията. Сред тях ще попаднат представители както на обслужващия магазините персонал, така и на ръководителите на фирмата. Очаква се M&S да увеличат и усилията си по намаляване на задлъжнялостта, която е около 3 млрд. лири, допълва вестникът.

Очаква се скоро и други представители на сектора да разкрият проблемите си след дните на празнично пазаруване. Днес трябва да бъдат обявени резултатите на Debenhams и Next, като прогнозите са за най-слабото представяне в историята на двете компании.

Модните вериги Principles, Oasis, Karen Millen и Warehouse, които са собственост на Mosaic, пък вече са попаднали в режим на кризисно преструктуриране, което се осъществява от екип на консултантската компания Deloitte. Във въпросните магазини работят около 5 хил. души, чиито позиции са поставени под заплаха заради трудностите в осигуряване на финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:31 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още