fallback

Обама: Американската икономика е тежко болна

Новоизбраният президент е на мнение, че ситуацията се влошава, очаква „отрезвяващи данни“ за безработицата

09:46 | 06.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Новозибраният президент на САЩ Барак Обама определя американската икономика като „тежко болна“, като според него се очаква допълнително влошаване на ситуацията, съобщава ВВС. Очакванията на все още невстъпилия в длъжност Обама за излизащите в края на седмицата данни за безработицата са за „отрезвяващи цифри“.

Вчера Барак Обама е провел среща с водещи политици във Вашингтон, на която са обсъждани начини за стимулиране на икономиката и създаване на нови работни места. Според медиите в САЩ демократът предвижда огромен пакет от мерки за подобряване на ситуацията, чиято стойност възлиза на 800 млрд. долара.

Прогнозите са, че около 300 млрд. от тези средства ще бъдат под формата на данъчни облекчения за работещите. Очаква се благодарение на планираните стъпки до 2011 година да бъдат създадени 3 млн. нови работни места.

По думите на Обама „икономиката е много болна“. По време на вчерашната среща той е заявил, че „трябва да се действа и то сега, за да може да се прекъсне инерцията на настоящата рецесия“.

Новоизбраният президент стъпва в длъжност на 20 януари и се надява, че ще успее бързо да получи одобрение за въвеждането на плановете си в действие. „Пред нас стоят изключителни икономически предизвикателства, очакваме отрезвяващи данни за пазара на труда в края на седмицата“, смята Обама.

Очаква се в петък Министерството на труда да обяви безработицата за декември, като прогнозите на анализаторите са за ръст с нови 500 хил. В такъв случай общият брой на освободените от работа за 2008 година да достигне 2,5 млн. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:34 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още