fallback

Разликите в стандарта на стари и нови страни членки на ЕС се запазват

България се нарежда в групата на песимистите, където като цяло са западните държави

18:04 | 05.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Големите разлики в стандарта на живот между новите и старите страни членки на ЕС, както и между северните и южните, все така продължават да съществуват, се казва в проучване на организацията Eurofound (European foundation for the improvement of living and working conditions).

Покупателната сила в новите страни членки е едва 55% от средното ниво за ЕС.

Разлики има и в състоянието на жилищата. Повечето хора в новите страни членки притежават домовете си (спрямо 40% в старите страни членки), но собствеността им обикновено е в лошо състояние, се казва в проучването. 42% от румънците например трябва да се справят със сериозни ремонти спрямо едва 9% от финландците.

По отношение на достъпа до здравни услуги проучването разкрива недостиг на медицинско оборудване главно в Южна Европа (с изключение на Испания) и в селските райони. Близо половината от най-бедните жители на новите страни членки срещат трудности при плащането на визита при лекар, докато за Западна Европа този дял е 31%. Очаква се в това отношение ситуацията да се влоши със застаряването на населението.

Хората в новите страни членки, както и в Италия, Португалия и Гърция, са много по-недоволни от живота си, отколкото жителите на северните държави. От друга страна гражданите на новите страни членки като цяло се описват като оптимисти за разлика от французите, италианците и португалците. В групата на песимистите обаче са представители на новите членки – Унгария и България. Като цяло оптимистите са намалели от 64% според проучването от 2003 г. на 55% днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:28 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още